8 mei 2023
Geplaatst door Maartje

Dat Wolvenplein een bijzonder complex is en ligt op een even bijzondere plek aan de Utrechtse stadsbuitengracht zoals de singel officieel, hoeven we je vast niet te vertellen. In dit bericht delen we wat weetjes over het water en de singel. Misschien ken je ze al, maar misschien ook niet! Lees je mee?

Reinwaterkelder
Bij de oplevering van Wolvenplein in 1856 waren alle cellen voorzien van stromend water, licht, verwarming en een w.c. Dat was zeer modern voor die tijd. In drie zogenaamde reinwaterkelders (bekkens) werd regenwater verzameld. Via een buizensysteem werd het water naar de cel geleid en via de wc op cel afgevoerd en uiteindelijk geloosd op de singel. De waterputten worden in de herontwikkelingsplannen voor Wolvenplein nieuw leven ingeblazen. In het geval van heftige stortbuien zullen zij als buffer dienen om overbelasting van het rioolsysteem te voorkomen. In de zomer kan het water tevens gebruikt worden om bijvoorbeeld de tuinen of ander gemeenschappelijk groen te sproeien.

Bierboot
Elke werkdag vaart de (elektrische) bierboot vanaf de hoek Wittevrouwensingel/Kleinesingel twee keer de gracht af. Vooral met bier, frisdrank, sterke drank en koel- en vriesproducten. Op deze manier wordt de horeca aan de Oudegracht op een milieuvriendelijk manier bevoorraadt. In de plannen voor het nieuwe Wolvenplein zal de horeca ook gebruik gaan maken van deze duurzame manier van aan- en afvoer van producten. Bekeken wordt of de singel ook gebruikt kan worden om bijvoorbeeld hotelgasten van het Centraal Station naar Wolvenplein te vervoeren.

SingelSwim Utrecht
De SingelSwim is een zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland: de Utrechtse Singel. Omstreeks de tijd dat Wolvenplein als gevangenis definitief haar deuren sloot, werd de eerste editie gehouden. In 2015 sprong toenmalig burgemeester Jan van Zanen nog in water vanaf de overkant van Wolvenplein aan de Wittevrouwensingel. Sinds enkele jaren is de start en finish bij TivoliVredenburg. Dit jaar is de SingelSwim op zondag 25 juni 2023. Hoewel de Utrechtse grachten en singels officieel geen zwemwater zijn, is de kwaliteit wel verbeterd en nemen hoog zomer steeds meer mensen een verfrissende duik.

Singel is weer rond 
Eeuwen lang was Utrecht omsingeld door water. Tot de jaren ’70, toen een deel van de stadsbuitengracht, werd gedempt. De Catharijnesingel ging verder als de Catharijnebaan; voor het water kwam asfalt in de plaats. Sinds 2020 is het weer een groene plek waar veel Utrechters ontspannen en elkaar ontmoeten. Een rondje singel kan op elk moment, op eigen tempo: wandelend, rennend, varend. De herinrichting van de Catharijnesingel door OKRA landschapsarchitecten is bekroond met de European Prize for Urban Public Space 2022. 
Ter hoogte van Wolvenplein zal het in de toekomst ook weer mogelijk zijn om aan de stadszijde de singel te volgen. Aan de buitenzijde van de muur, onderaan het talud, wordt een struinpad aangelegd. Dit wandelpad loopt afwisselend langs de waterkant, over een houten steiger en dicht langs de muur en verbreedt langs de kop van het bolwerk. 

Wonen aan het water
Woningen en appartementen gelegen aan het water, of tenminste met uitzicht op het water, hebben een grote aantrekkingskracht. Grappig weetje: bij de woningen aan het Willemsplantsoen was het stuivertje wisselen tussen wel of niet aan het water wonen. In de periode tussen 1973 en 2021 woonde je aan de verdiepte vierbaans stadsautoweg waarover auto’s ongehinderd raasden. Voor 1973 stond je huis weliswaar aan de singel maar daarmee was ook alles gezegd. Wonen aan het water was nog geen bijzonderheid. Eind jaren ’90, bij de herontwikkelingsplannen voor het stationsgebied stond leefbaarheid en beleefbaarheid van water en openbare ruimte wél voorop. Niet langer was bereikbaarheid en de auto dominant maar ging het om de meerwaarde voor de stad en haar bewoners. 
De nieuwbouwwoningen op Wolvenplein die achter de gevangenismuur aan de zijde van de Wittevrouwensingel gebouwd gaan worden, krijgen ook een duidelijke relatie met het water. Er worden ramen in de muur gemaakt die zorgen voor zicht op het water en voor het benodigde daglicht in de woningen. Ook zullen in de muur een aantal doorbraken worden gemaakt die er voor zorgen dat er spannende doorkijkjes naar wat er binnen de muren gebeurt, ontstaat. Zo zal Wolvenplein uitnodigen tot het aangaan van nieuwe verbindingen en ontmoetingen, en zal het terrein uitgroeien tot een geliefde plek voor Utrechters.